De FIFA 20 eDivisie en het speciale eSportslab

In een speciaal eSportslab wordt gewerkt om de prestaties van eSporters te verbeteren.

De eDivisie en de Universiteit Twente starten een unieke samenwerking om de prestaties van eSporters te verbeteren. eSporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het vanaf 11 november tegen de overige Eredivisieclubs opnemen in de eDivisie, zijn de eerste eSporters die hier gebruik van gaan maken.

 In een speciaal eSportslab op de campus van de Universiteit Twente wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de eSporters. De meeste eSporters krijgen professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de Universiteit Twente wordt daar nu een wetenschappelijke draai aan toegevoegd om zo de prestaties van de eSporters te verbeteren.

Met wearable technologie wordt de hartslag en het stressniveau van de eSporters gemeten en met eye tracking worden hun oogbewegingen gevolgd op het scherm. Het doel is de eSporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de gimma en tegenstanders beter te analyseren. 

”Als eDivisie willen we een actieve rol spelen in het verder verbeteren van het niveau van eSporters”, vertelt Arnoud Schonis, Project Manager eSports bij de Eredivisie CV. “Met deze samenwerking blijven we voorloper in de wereld van eSports. Hoe meer van onze spelers op het hoogste mondiale podium actief zijn, hoe beter dat is voor de uitstraling van onze competitie. Dit traject is wereldwijd uniek en uiterst innovatief en dat past uitstekend binnen onze kernwaarden. Wij zijn trots dat we samen met de UT wetenschappelijk onderbouwde adviezen kunnen leveren die direct van invloed zijn op de prestaties van eSporters.”